Anna Farrell
User Experience Design
Execution.004.jpeg

AnalogFolk Office

 

AnalogFolk New York Office Design

 
 
Floorplan.gif
 

The Project: Planning and Designing the AFNY Office
Key Bits: Audience evaluation, Concept development, Space planning, Drafting, Furniture/Finish sourcing, Project management
Role: Principle Designer, Project Manager

The Project:

The spaces we occupy on a daily basis are the epitome of user experience. They have to function in certain ways, afford certain activities, communicate certain vibes, personalities, ethos. When AnalogFolk New York moved office at the beginning of 2016, to its first grown-up bespoke space, I bear-hugged the opportunity to make it great.

The Process:

At the start of the project, I found myself in this interesting predicament. I knew all of the things that an office needed functionally - the physical affordance of the space, if you will, so people would know what to do when they walked in on the first day - but I knew there was something else I’d been missing in most of my previous offices. A vibe. A set of ...feelings… the space needed to convey to be completely right.

I didn’t know quite where to start, so I started like any UX project, by defining my users.

 
 

The Users:

I started with the audiences our office would have, considering their distinct, but often overlapping needs

 
1.jpg

Employees:

Our main, everyday user.

Employees need the basic stuff to get shit done - desks, chairs, printer, wifi - but being that AF is a design and innovation agency, they also needed spaces to feel creative, and feel community, and want to show up everyday.

2.jpg

Clients:

Clients needed to feel a little bit impressed, but mostly like they knew who we were, what we stood for, and the kind of work we do. They needed to “see” us working, but above all, I wanted them to want to hang out with us, for this to be a space they wanted to be in.

3.jpg

Prospects:

And lastly, potential employees and clients. 

I can’t tell you how much an office’s design and environment has impacted my desire to work at a company.So, for us, I needed the space to communicate our values as a company pretty quickly to new people. I wanted them to feel welcome, inspired, and again want to hang out with us.

 
 

The Requirements:

The requirements for the project came in two forms - "business requirements" from my Managing Director, and "emotional requirements" I defined based on how we needed the space to behave for the three user groups. 

 

Business Requirements:

My MD at the time had a big list of functional needs for the office (or business requirements as it were), and I recruited some intel from the fine folks at Google, and even the founders of IDEO who wrote a whole book on designing spaces for innovation.

I knew I needed desks, and conference tables and chairs, and storage. I added whiteboards and cork boards to that list based on the IDEO way of thinking - making it easy and accessible for people to create in a space. A place to eat. A place to hang our jackets in the winter. 

Emotional Requirements:

I started to dig into my mental rolodex of offices I’d worked in, spaces I’d spent time in, and advice from the experts, to see if I could define some “emotional requirements” for the space. 

We needed to create things - conjure magic dust and innovate out of thin air - but what human feelings allow for that? I need to feel vulnerable to really stretch beyond my comfort zone and potentially say something stupid. So in order to create, I need to feel safe and free and inspired in order to feel vulnerable.

We also needed to be workhorses sometimes - there’s loads of research that’s been done now on how the open office plan makes productivity plummet and is a hellscape for introverts, but I knew we would have one, so how do I mitigate that reality to give us the space to feel uninterrupted, quiet, focused?

And we needed to perform - like it or not, part of the creative work that we do is performing for clients to get them excited about the magic we’re creating. To really do that, we need to feel proud of our work and our space. We need to feel impressive and supported.

And last but definitely not least, as a company we needed to retain people. It’s expensive as hell to hire and train people only to have them leave months later, so I needed to think about how we could make people want to keep opting into working at AF. We needed to feel valued, and included, and accepted. We needed a sense of community so that people knew they were a part of a larger whole, rather than just a line item on a spreadsheet.

 
7a803339ad3bf9cff670d8b5859de37d.jpg

The Concept:

Once I had defined the requirements, I got to work on the concept. I had a single image from my Creative Director as my visual brief (the lovely image on the left). So I started searching the internet for more reference and inspiration. I started sketching the floorplan, getting really familiar with a scale ruler and my art supplies, and things started to take shape. 

To share my ideas with the rest of the agency, I  created loads of moodboards to communicate what materials I wanted to use, or what crazy room divider I wanted to create to make the space feel intimate where it needed to, and open where it did not. (I should probably mention now that we had about zero money and all of this was going to be DIY…)

 

 
 
 
 
 

The Execution:

 

The floorplan ended up coming together and evolving like this, growing and shifting as I saw how people used the space and we grew as an agency.

Most of the space was devoted to our “productivity” theme, giving people big Steelcase desks so they felt like they had a space of their own to hunker down when they had to really do work. 

We created a more formal conference room for client meetings, allowing the dark walls to feel impressive if even a little imposing, and a big steel table to allow many many people to sit around it.

We made a proper entrance with our logo on the wall to tell people who we were from the minute they walked into the office

We created all sorts of nooks and crannies for that important creative work - spaces where we could step away from our desks, pin up ideas, draw on giant white boards, be vulnerable to our partners, and work through the tricky problems.

 
 

We made a 14’ long bar table as the centerpiece of the office (my dad and I made it out of 2x4s) to circle around for company meetings or informal presentations, allowing that egalitarian community feeling to ground our days because you can’t not see a 14’ long table in a space